Adresa Valentina Vodnika 19, Novi Sad
Telefon 021-66-22-520
/ 5. марта 2020.

Logistika u svetu 2020

Logistika u  svetu – 2019. je bila turbulentna godina za logističku industriju. Neprestani trgovinski sporovi i carinske pretnje, samo su jedna od posledica Bregzita, zbog kojeg se “drama” nastavlja I dalje. Industrija kao celina na 2020. godinu gleda uz prisutnu zabrinutost i nadu, uzimajući u obzir prethodih 12 meseci kada na snagu stupa nova kontrola emisije CO2, prevoznici, brodari i lučki operateri morali su ojačati živce.

Na šta posebno obratiti pažnju u 2020?

Vetrovi olakšavaju vazdušni teret (Logistika u svetu u vazdušnom sajobracaju)

Logistika u svetu Avio-teretne industrije je imala nestabilnu 2019. godinu, kao posledicu trgovinskog rata, između Sredinjenih Američkih Država i Kine, koji je pogoršao globalnu trgovinu i znatno usporio ekonomski porast. Međutim, Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj (IATA) očekuje poboljšanja u 2020.godini. IATA u svojoj godišnjoj prognozi za 2020. godinu predviđa neto dobit od 29,3 milijardedolara u globalnoj industriji. U toku 2019. godine, avionski teretni promet se negativno pokazao po prvi put od 2012. godine. Teretni prevoz je smanjen na 61,2 miliona tona, dok je u 2018.godini cifra bila 63,3 miliona tona. Očekuje se oporavak avionskog teretnog saobraćaja uz porast od 2% u 2020. godini. Prihodi od tereta će pasti treću godinu zaredom u 2020. godini sa očekivanim prihodima u iznosu od 101,2 milijarde dolara.

Glavno Tržište

U januaru 2020. godine, IATA logistika u svetu je objavila podatke o glavnom tržištu avio-tereta iz novembra 2019.godine, pokazujući da se potražnja, merena u tovarnim kilometrima, smanjila za 1,1% u poređenju sa istim periodom u toku 2018. godine. Ovo označava trinaesti uzastopni mesec sa padom obima tereta. Po regionima, severnoamerički prevoznici su zabeležili pad teretne potražnje za 1,1% usled usporenog rasta američke ekonomije i tenzija sa Kinom. Evropske aviokompanije su za isti period povećale potražnju za 2,6%. Azijsko-pacifičke aviokompanije doživele su pad potražnje za 3,7%, što je najoštriji pad bilo kog regiona u mesecu.

Kompanija SF Airlines sa sedištem u Kini planira da pokrene redovne i teretne letove između Sjedinjenih Američkih Država i kineskih odredišta, nakon što dobije odobrenje za letove iz američkih Ministarstva saobraćaja.

Evropske luke i dalje ostvaruju solidan rast (Logistika u svetu u lučkom saobračaju)

Za tri glavne kontejnerske luke, Roterdam, Antverp i Hamburg, 2019. je bila uglavnom pozitivna godina. Tokom prva tri tromesečja 2019. godine, Roterdam i Antverp zabeležili su rast od 3,8% i 6,4%, dok je Hamburg povećao propusnost za 6,9% i povratio svoj tržišni udeo. Axel Mattern, izvršni direktor za marketing, tvrdi da je značajno povećanje rukovanja kontejnerima posledica četiri nove transportne službe koje povezuju Hamburg sa lukama na američkoj istočnoj obali, Kanadi i Meksiku. Sjedinjene Američke države su time došle sa 17. na 2. mesto najvažnijih trgovinskih parnera Hamburga.

Uprkos trgovinskim ograničenjima, Brexitu, IMO 2020 i novim carinskim propisima, celokupni razvoj industrije je bio iznenađujuće stabilan i čak je doneo rast vodećim lukama. Jacques Vandermeiren, izvršni direktor luke u Antverpu, tvrdi da neizvesnost u svetskoj trgovini nije uticala na količinu njihovih kontejnera, čak, nastavlja da se širi.

Logistika u svetu

Nova tržišta za logistika u svetu

“Prva faza” trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i Kine u decembru 2019. godine dovela je do neznatnog primirja u trgovinskom ratu između dve zemlje i olakšala globalne transportne i logističke industrije. Međutim, teško da neko zaista očekuje da će se trgovinski odnosi između dve zemlje u skorijoj budućnosti vratiti u normalu. Umesto toga, očekuje se da će trgovinski rat dovesti do promena u trgovinskim strukturama na globalnom nivou, pri čemu će uvoznici premestiti izvoz iz Kine u druge zemlje, kao što su Vietnam, Tajvan, Bangladeš i Južna Koreja.

Traženje alternativa

Tajland, Meksiko i Indija pokazuju znake da su sledeći u redu za dobit. Steve Felder, generalni dikretor Maersk-a za Južnu Aziju tvrdi da mnogi vodeći svetski uvoznici traže alternative. Sjedinjene Američke Države uspostavile su značajano partnerstvo sa Indijom, pokazujući rast kako izvoza, tako i uvoza. Indija je napredovala na rang listi Svetske banke 2020. godine zbog “jednostavnosti poslovanja”. To pruža priliku da se privuku multinacionalne kompanije i globalni investitori da povećaju trgovinu sa Indijom. Prema poslednjem Maersk-ovom izveštaju o trećem tromesečju trgovine u Indiji (jul – septembar 2019), Sjedinjene Američke države su i dalje među vodećim trgovinskim partnerima za Indiju i svedočile su rast izvoza od 12% u kojem su u velikoj meri predvodili nameštaj, vozila, tekstil i odeća.

Uvoz i Sjedinjenih Američkih Država

Uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država porastao je za 6%, a najviše su ga vodili metali, plastika i guma. “Vlada ima ambiciozne ciljeve da dostigne ekonomiju od pet biliona dolara”, kaže Felder, “da bi se to postiglo, mora da postoji fokusiran pristup sprovođenju reformi i mere kako bi se dodatno poboljšala logistika i usvojila digitalizacija što je brže moguće”. Američki avioprevoznici takođe reaguju na nove tržišne mogućnosti i šire svoju uslugu u Indiju. Delta Air Lines Cargo je nedavno započeo svoj prvi non-stop let između Njujorka i Mumbaja.

Učiniti evropsku klimu neutralnom do 2050. godine

Ovo je ambiciozni cilj evropskog “Zelenog ugovora”, koji je evropska komisija predstavila u decembru 2019. godine. Paket u okviru koga je sklopljen ovaj ugovor uključuje cilj smanjenja emisije od 50% do 55% za 2030. godinu. Da bi pomogla finansiranje tranzicije, Komisija je obećala 100 milijardi evra, zajedno sa porezom na ugljenik na uvoz iz EU iz zemalja koje nemaju dovoljno stroge ciljeve oko ugljenika. Prema Komisiji, transport čini 27% emisija gasova sa efektom staklene baste. Neophodno je smanjenje emisije u prometu za 90% da bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. godine. Kopneni, železnički, vazduhoplovni i vodeni saobraćaj moraju doprineti smanjenu, zahteva Komisija. Zeleni dogovor uključuje promociju održivih alternativnih goriva, poput biogoriva i vodonika. Druga mera je poboljšanje kvaliteta vazduha u blizini aerodrome tako što će se boriti sa emisijama zagađujućih materija iz aviona i rada aerodroma, dok će brodovi u pristaništima EU morati da koriste struju sa obale. Do ovog leta Komisija će otkriti detaljan plan o tome kako postići cilj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene baste za 2030. godinu.

Digitalizacija pri otpremanju

U globalnom brodskom prometu, trend ka digitalizaciji I autonomnim brodovima nastaviće da čini transport ekološki prihvatljivijim, sigurnijim i isplativijim. Prema studiji Svetskog pomorskog univerziteta, autonomni brodovi mogu činiti do 17% svetskog brodarstva do 2040. Autonomni brodovi su u razvoju u Evropi i Aziji, dok teretni brodovi koji već rade dobijaju dodatnu opremu autonomnim tehnologijama. CMA CGM je započeo saradnju sa preduzećem iz San Franciska radi razvoja sistema veštačke inteligencije na brodovima za kontejnere, koji će olakšati rad posada na brodu, osigurati pomorsku bezbednost i pilotsku pomoć. Širom sveta, potpuno samostalna vozila su u izgradnji ili u fazi ispitivanja.

Jedan od prvih pilot projekata, brod razvijen u Norveškoj, trebalo bi da bude isporučen ove godine i da do 2022. bude potpuno autonomno vozilo. Azija takođe pokušava da prati korak u vezi sa autonomnim plovilima. U decembru 2019., grupa stručnjaka izvršila je probu prvog kineskog autonomnog teretnog broda. Brod je uspešno prevezao svoj prvi tovar.

AKOT – ALL KIND OF TRANSPORT

Izvor:http://logistikaitransport.com

Author:

Leave A Comment

-->