Adresa Valentina Vodnika 19, Novi Sad
Telefon 021-66-22-520
/ 5. августа 2022.

Selidbe umetnickih dela i antikviteta

Selidbe umetnickih dela i antikviteta je veoma odgovoran posao, jer treba voditi računa da se predmeti ne oštete. Bilo da su u pitanju slike, stari namještaj (ponekad i više vekova star), razne umetničke lampe, skulpture, veoma bitno je ove predmete dobro upakovati i zaštititi pre transporta.
Kako se radi o predmetima od kulturnog i ličnog značaja za pošiljaoca, uradićemo sve kako bi oni bili preseljeni ili transportovani na određeno mesto, bezbedno i sigurno.

Naša kompanija AKOT- All kind of transport veoma obraća pažnju na pakovanje i samo osiguravanje vaših stvari, robe, umetničkih dela, antikviteta. AKOT će uraditi celu pripremu transporta, na vama je sao da nas pozovete da dođemo na besplatnu procenu selidbe.
AKOT – All kind of transport za vas može da pribavi sve potrebne dozvole za selidbu umetničkih dela i antikviteta u inostranstvo i iz inostranstva.

Pakovanje umetnickih dela i antikviteta

Selidbe umetnickih dela

Za osetljive predmete, kao što su umetnine, potrebna je posebno pripremamo za transport. Pre samog pakovanja potrebno je uraditi demontažu i obeležavanje nameštaja i njihovih delova kako bi bili vraćeni na pravo mesto nakon selidbe. (ukoliko je potreba demontaža).

 

Za pakovanje pred transport umetnina, slika, skulptura, nameštaja koristimo takozvano maksimalno pakovanje. Ono podrazumeva višeslojnu zaštitu u vidu sunđera, kartona, puckave i streč folije. Tako spakovane umetnine bez bojazni od oštećenja mogu se transportnim vozilima prenositi i u međugradskim i međunarodnim selidbama.

Selidbe umetnickih dela i antikviteta u INOSTRANSTVO

 

Prilikom selidbe umetničkih dela i antikviteta u inostranstvo građanima je potrebna dozvola. Prilikom carinskog postupka potrebo je priložiti dokaz da predmeti koji se iznose iz zemlje nisu deo kulturno-istorijskog blaga.

Da bi se takvo uverenje dobilo, potrebno je da se građani koji se suočavaju sa takvom situacijom, obrate nadležnim institucijama u zavisnosti od predmeta koji žele privremeno ili trajno da iznesu iz zemlje.

Dozvola Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture potrebna je ne samo za izvoz slika, crteža, skulptura i ostalih umetničkih tvorevina poznatih i nepoznatih autora, već i za izvoz svih predmeta starijih od 50 godina: nameštaja, posuđa, novca, automobila.

Ukoliko je reč o knjigama i publikacijama, dozvolu za iznos izdaje Narodna biblioteka Srbije, kojoj se mora podneti odgovarajući zahtev sa popisom naslova, autora i godine izdanja, kako bi bilo moguće utvrditi da li neka od navedenih knjiga predstavlja zaštićeno kulturno dobro.

Carinici, naravno, ne procenjuju da li je neki predmet od umetničkog ili istorijskog značaja, ali će vam zato u postupku tražiti dokaz da je predmet koji se pojavljuje u prometu na odgovarajući način prijavljen nadležnom državnom organu i da je za to dobijena dozvola, odnosno odobrenje za privremeno ili trajno iznošenje iz Republike Srbije.

U postupku iznosa navedenih predmeta carinici će izvršiti uvid u podnetu dozvolu/rešenje, overiti ga potpisom i pečatom (original vratiti stranci, kopiju zadržati radi interne evidencije), odobriti iznos robe i neće zahtevati podnošenje izvozne carinske deklaracije tj. sprovođenje redovnog carinskog postupka.

Detaljne informacije o proceduri prilikom selidbe možete pronaći na sajtu Uprave carina https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/selidbe.html, dok se informacije o iznosu i unosu umetnina nalaze na sledećem linku https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/unos-iznos-umetnina.html

Koliko košta transport umetnickih dela?

Cena prevoza zavisi pre svega od toga koja umetnina je u pitanju, tj. kakvo vozilo je potrebno za prevoz. Ako se radi o velikoj skulpturi, biće potrebno angažovati kombi ili kamion, što može povećati cenu. Pozovite nas za besplatnu procenu selidbe.

Author:

Leave A Comment

-->