Adresa Valentina Vodnika 19, Novi Sad
Telefon 021-66-22-520
/ 5. јуна 2020.

Agencija za upravljanje lukama (AUL) postala članica EFIP-a

Agencija za upravljanje lukama (AUL) postala je prvi srpski punopravan član Evropske federacije rečnih luka (EFIP). Prijem u članstvo potvrđen je na zasedanju Generalne skupštine federacije održanom 03. Juna 2020. godine, na kojoj je između ostalog predstavljen rad Agencije.

Кroz rad u EFIP-u Agencija će imati mogućnost da sa evropskim kolegama razmeni iskustva i znanja, u cilju unapređenja lučkog sektora u Srbiji. Članstvo u ovoj važnoj međunarodnoj organizaciji doprineće i integrisanju naših luka u globalni transportni lanac, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama (AUL) .

Evropska federacija rečnih luka okuplja gotovo 200 rečnih luka i lučkih uprava iz 18 zemalja među kojima su države Evropske unije, Švajcarske i Ukrajine. Tokom 25 godina postojanja EFIP je osnažio ulogu spone između rečnih luka i evropskih institucija. Prisutna je stalna razmena informacija o aktuelnim pitanjima između donosioca odluka i članova. Pored toga, EFIP promoviše rečne luke, njihove aktivnosti i ekonomski značaj, kako bi se povećala vidljivost lučkog sektora u evropskom transportnom, političkom i poslovnom okruženju.

Agencija za upravljanje lukama u 2019. evidentirala rekordne količine tereta u srpskim lukama

konterski transport robe

Agencija za upravljanje lukama u prethodnoj godini zabeležila je najbolje rezultate do sada kada je u pitanju teretni saobraćaj. Na rekama u Srbiji tokom 2019. godine pretovareno je 14,2 miliona tona tereta, što predstavlja značajno povećanje od 20 odsto u odnosu na 2018. godinu. Obim transporta i pretovara tereta povećan za petinu ukazuje na skok privredne aktivnosti u Republici Srbiji, naročito u oblasti hemijske industrije, energetike, rudarstva i građevine.

Najveći rast ostvarilo je lučko područje u Smederevu, gde je pretovareno ukupno četiri miliona tona tereta, što luku u Smederevu čini jednom od najprometnijih na celom Dunavu. Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje jesu šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 23,93 odsto pretovara.

Rad Agencije tokom 2019. godine obeležio je nastavak unapređenja informacionih tehnologija, u skladu sa strateškim ciljevima Vlade Srbije koji se odnose na digitalizaciju državne uprave i jednostavnije poslovne procedure. Putem Portala elektronskih prijava Agenciji je dostavljeno 76,5 odsto ukupnog broja prijava koje obveznici podnose za naplatu lučkih naknada.

Author:

Leave A Comment

-->