Adresa Valentina Vodnika 19, Novi Sad
Telefon 021-66-22-520
/ 9. маја 2023.

Međunarodne selidbe – Selidba u Norvesku

Selidba u Norvesku su čest slučaj, budući da je Norveska jedna od najpopularnijih destinacija za migraciju. U Norveškoj živi oko 10.000 Srba – većinom u Oslu, gdje ih ima više od 5000 i Bergenu, gde ih ima oko 400. U Oslu je aktivna parohija Sv. Vasilija Ostroškog Srpske pravoslavne crkve i Srpsko društvo Ras. Srbi su u Norvešku pristigli iz raznih srpskih predjela – Srbije, Republike Srpske i prostora nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Selidba u inostranstvo je uzbudljiv i inspirativan korak u životu. Ako ste oduvek sanjali o životu u prelepim pejzažima, naprednoj kulturi i visokom standardu, Norveška je zemlja koja ima sve to i mnogo više. Ova skandinavska država je poznata po svojoj netaknutoj prirodi, naprednoj tehnologiji, visokom životnom standardu i brojnim mogućnostima za lični i profesionalni razvoj.

AKOT- All kind of transport će vam olakšati selidbu jer pomoci da pribavite svu papirologiju oko stvari koja je potrebna za selidbu u Norvesku. Selidbe u Norvešku radimo 365 dana u godini, vikendom i praznicima u vreme koje vama odgovara.

Potrebna dokumenta za boravak/rad u Norveskoj

Selidba u Norvesku

Viza i boravak : Za državljane zemalja izvan EU, EEA i Švicarske, potrebna je radna viza za rad u Norveškoj. Postoji nekoliko vrsta radnih viza, a vrsta koju ćete trebati ovisi o vašem statusu i kvalifikacijama. Uz to, potrebno je podnijeti zahtjev za boravak u Norveškoj.

Pasoš: Za ulazak u Norvešku biće vam potreban važeći pasoš. Proverite da li su podaci u pasošu tačni i da li pasoš važi za ceo period vašeg planiranog boravka. Radna dozvola: Ako planirate da radite u Norveškoj, biće vam potrebna radna dozvola. Radna dozvola se izdaje na osnovu posebne ponude za posao od strane norveškog poslodavca. Poslodavac će vam pružiti potrebne informacije i pomoći u procesu dobijanja radne dozvole.

Boravišna dozvola: Ako planirate da ostanete u Norveškoj duže od 90 dana, biće vam potrebna boravišna dozvola. U zavisnosti od vašeg statusa (npr. radnik, student, član porodice norveškog državljanina, itd.), postoji nekoliko vrsta boravišnih dozvola za koje možete podneti zahtev. Zahtev za boravišnu dozvolu se obično podnosi u norveškoj diplomatskoj misiji u vašoj zemlji pre preseljenja.

Zdravstveno osiguranje: Norveški sistem zdravstvene zaštite je veoma dobro organizovan, ali zdravstveno osiguranje je obavezno. Ako ste državljanin zemlje EU/EEP ili imate radnu dozvolu, možete podneti zahtev za Evropsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC) za pristup zdravstvenim uslugama. Ako ne spadate u tu kategoriju, moraćete da se prijavite za norveško zdravstveno osiguranje.

Poreska prijava: Kada se preselite u Norvešku, moraćete da podnesete poresku prijavu i dobijete norveški lični identifikacioni broj (fødselsnummer). PIB je važan za sve administrativne postupke, kao što su otvaranje bankovnog računa, zapošljavanje i pristup javnim uslugama.

Dokumenti o obrazovanju: Ako planirate da nastavite školovanje u Norveškoj, moraćete da dostavite diplome, ocene i druga relevantna dokumenta o svom obrazovanju.

Usluga Selidbe iz Norveske za Srbiju

Selidbe iz Norveske za Srbiju, jesu mnogo ređe nego u obrnutom pravcu, ali ih takođe uspešno realizujemo. Uglavnom su to privatni razlozi a najčešće slučaj je povratak u Srbiju kad naši državljani steknu penziju. Takođe možemo da vam obezbedimo i kutije za pakovanje, streč folije i puc-puc folije za zaštitu nameštaja. Na raspolaganju smo vam i kad je u pitanju priprema potrebne putne dokumentacije i papirologije za carinu do najsitnijih detalja.

Selidba u Norvesku – specijalnih tereta i mašina u zemlji i inostranstvu

Ova usluga namenjena je svim komitentima koji imaju potrebu da presele sefove, kase, opremu veće tezine ili dimenzija. Naša specijalnost je manipulacija, sa maksimalnom zaštitom, tereta koji predstavlja opterećenje pri pomisli da ih morate preseliti.

Pod selidbom specijalnog tereta smatramo i selidbe umetničkih predmeta visoke vrednosti (slike, vaze, lusteri svih dimenzija, statue, muzejski eksponati…)

Mi Vas nećemo ubeđivati da smo bolji od ostalih, samo Vam obećavamo da ćemo dokazati da smo ono o čemu ste razmišljali kada ste se odlučivali za selidbu.

Author:

Leave A Comment

-->