Adresa Valentina Vodnika 19, Novi Sad
Telefon 021-66-22-520
/ 9. марта 2021.

Nestanak praznih kontejnera koji uzrokuje poskupljenja

Nestanak praznih kontejnera se naglo povećao poslednjih meseci. Troškovi prevoza tereta iz Kine u Evropu naglo su porasli u poslednja dva meseca zbog značajnog nedostatka praznih kontejnera usred pandemije. Duga čekanja u luci primorala su lučke kompanije da dodatno naplaćuju prevoz kontejnera, što je takođe doprinelo povećanju stope.

Zašto su cene porasle?

To je zbog globalnih poremećaja u lancu snabdevanja zbog kojih su troškovi kontejnera od 40 stopa porasli na više od 9.000 dolara, sa 2.000 dolara. Kompanije koje se bore za kontejnere povećavaju stope, pretvarajući ih u ograničeni resurs. Brodske linije otkazale su mnoga putovanja zbog ograničenja kretanja i zaključavanja u prvoj polovini 2020. godine, ostavljajući hiljade kontejnera u praznom hodu u SAD-u i Evropi. To je rezultiralo naglim usporavanjem trgovine širom sveta. Kada se potražnja za robama proizvedenim u Aziji povećala u drugoj polovini 2020. godine, špediteri su bili primorani da se nadmeću za kontejnere, što je rezultiralo značajnim rastom stope.

Krajem 2020. godine, veće količine kontejnera otpremljene duž transpacifičkih ruta dovele su do daljeg povećanja stopa. Prema stručnjacima iz industrije, neke kompanije su plaćale 12.000 dolara po kontejneru prevezenom iz Kine u Evropu. U nekim oblastima stope su porasle i do 300 procenata, što je rezultiralo rastom cena roba.

Nestanak praznih kontejnera

Međutim, nedostatak kontejnera nije ograničen samo na Evropu. Vlasnici tereta se žale da otpremnici isporučuju veće količine u Vijetnam i Kinu, što je rezultiralo značajnim nestašicama kontejnera na Tajlandu. Vlada je već najavila planove za subvencionisanje uvoznih dažbina u periodu do 6 meseci. Vijetnam i Kina su u poziciji da prihvate veće cene otpreme jer imaju konkurentske prednosti.

Zbog toga dobijaju više kontejnera i uživaju u većoj raspodeli prostora. Stope transpacifičkog brodarstva gotovo su se utrostručile za samo godinu dana, dostigavši 4.000 dolara u novembru 2020. Povećana potražnja za teretom koji se prevozi duž pacifičkih ruta uticala je i na druge industrije. Poslovno planiranje je sve teže zbog otkazivanja, prevrtanja i kašnjenja u transportu. Jedno od predloženih rešenja je smanjenje naknada za rukovanje kao podsticaj za špeditere da šalju više praznih kontejnera.

Kako poremećaj lanca snabdevanja proizveo nestanak praznih kontejnera

Ekonomisti upozoravaju da kašnjenja i prekidi u isporuci počinju da utiču na globalnu ponudu. Ekonomisti primjećuju da postoje znaci pojačavanja pritiska. Mnogi špediteri prijavljuju značajna kašnjenja u isporuci koja uzrokuju nedostatak robe.

Istraživanje kompanije IHS Markit otkriva da su proizvođači primetili nedostatak poluproizvoda i sirovina, sa povećanim cenama ulaznih sredstava i niskim zalihama. Viši ekonomista iz ING-a Bert Colijn ukazuje na činjenicu da se očekuje da će porast brzine otpreme i nestašica snabdevanja kratkoročnom prouzrokovati veću inflaciju. Iako AKOT – All kind of transport već naručivao kontejnere u pokušaju da se nose sa tim problemom, nestašica će verovatno potrajati tokom 2021. godine. Očekuje se da će cene pasti, ali ogromne količine tereta još uvek stoje na čekanju i čekaju na otpremu.

Author:

Leave A Comment

-->