Adresa Valentina Vodnika 19, Novi Sad
Telefon 021-66-22-520
/ 29. фебруара 2020.

Šta je CMR dokument?

Šta je CMR dokument?

Cmer dokumentCMR dokument označava međunarodni sporazum o prekograničnim transportima koji se obavljaju kopnenim putem. Ukoliko Vas i dalje bune definicija CMR-a i silnih nazivi i dokumenti koji su vam neophodni za transport robe – tu smo da Vam olakšamo ceo proces. Rečnik transporta ne bi trebalo da Vas plaši, sve je u suštini jako jednostavno. Da li govorite francuski? Nemojte se uplašiti, u redu je ako ne govorite, jer Vam neće trebati. Ali vreme je za lekciju šta je CMR dokument pa ćemo napraviti kratak osvrt ka tome šta predstavlja ovaj dokument.

Šta CMR skraćenica znači?

Pomenuli smo francuski, tako da je vreme za kratku jezičku i istorijsku lekciju. Šta CMR skraćenica znači? CMR je skraćenica za (‘Convention on the Contract for the International Carriage of Goods by Road’ – franc. ‘Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Route). Zaključena 19. maja 1956. godine u Ženevi i definiše prava i obaveze ugovornih strana u prevozu drumom.  U okviru CMR konvencije se pojavljuju tri subjekta: pošiljalac robe, prevoznik i primalac robe.  Priznale su ga sve evropske zemlje, dve afričke (Tunis i Maroko) i neke od zemalja Bliskog Istoka i Centralne Azije.

Šta se reguliše ovim sporazumom i dokumentom?

CMR označava sam sporazum, dok je, sa druge strane, CMR dokument standardizovani formular koji je propisan za korišćenje kada se roba uvozi u bar jednu zemlju koja je članica CMR sporazuma ili kada se izvozi iz nje. Dana 24. februara 2017. godine, UN je iskazala podršku eCMR tj. Dokumentu u elektronskoj formi. Ovo je omogućilo lakše sakupljanje podataka, ostavilo dosta prostora za uštedu na troškovima i za inovacije, kao i otvorilo vrata digitalizaciji.

CMR dokument u sebi mora sadržati sledeće podatke: o pošiljaocu robe, primaocu, i precizne podatke o vrsti i količini robe. CMR dokument, ili u narodu poznat i kao “tovarni dokument“, predstavlja dokaz o ugovoru o prevozu u drumskom saobraćaju, određuje obim i odgovornost za izvršenu operaciju i identifikuje učesnike i robu koja se prevozi. Predmet osiguranja je stepen odgovornosti koju prevoznik preuzima u slučaju dokazane štete na robi u međunarodnom drumskom saobraćaju. U to uglavnom spadaju oštećenja ili krađa robe (u slučaju razbojništva)  ili zakašnjenja u isporuci robe. Pored svega navedenog, predmet osiguranja su i troškovi koji su deo procene nanesene štete i troškovi sudskih sporova do kojih dolazi usled neosnovanih ili nerealnih zahteva korisnika usluga prevoza ili prevoznika. U slučaju saobraćajne nezgode uračunati su i troškovi utovara ili istovara u drugi prevoz, u cilju smanjenja oštećenja ili izbegavanja dalje štete.

Šta CMR dokument ne reguliše?

Postoje i slučajevi koji se ne regulišu CMR dokumentom pa treba biti izuzetno pažljiv. Na primer, novac, dokumenta ili bilo kakve hartije od vrednosti ne podležu osiguranju. Takođe, prevoz robe koja je već oštećena ili ukoliko je u pitanju prevoz za sopstvene potrebe ne mogu da podležu odgovornosti. Sve mora da bude jasno definisano i transparentno. Sada se u digitalnom izdanju e-CMR lako može integrisati sa ostalim aspektima logističkog procesa kao što su, na primer, carinske deklaracije – to u velikoj meri olakšava posao i čini ceo proces daleko bržim i efikasnijim.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice oko dokumentacije, mi Vam možemo pomoći. Kontaktirajte naš tim i vrlo rado ćemo Vas upoznati sa celokupnim procesom i dati Vam najbolji savet kako da zaštitite svoju robu na pravi način.

AKOT – ALL KIND OF TRANSPORT

Author:

Leave A Comment

-->